≡ Menu

Čakalna doba pri dopolnilnem zavarovanju

V tej objavi vas bomo seznanili z pojavom čakalne dobe pri dopolnilnem zavarovanju.

3 mesečna čakalna doba

Pri sklenitvi dopolnilnega zavarovanja nas čaka 3 mesečna čakalna doba. V tem času plačujemo premijo, a zavarovanje še ne moremo koristiti. Če bi v času čakalne dobe obiskali zdravnika, bi morali doplačilo plačati sami ali storitve ne bi dobili.

Po treh mesecih se normalno vključimo v zavarovanje in dopolnilno zavarovanje nam velja popolnoma enako kot vsem ostalim.

Brez čakalne dobe

Zakon določa posebne pogoje kako je možno skleniti dopolnilno zavarovanje brez čakalne dobe. To lahko storimo tako, da sklenemo zavarovanje najkasneje v roku enega meseca po tem, ko je zaveza za samostojno plačevanje nastala ali ko smo prekinili ali je poteklo staro dopolnilno zavarovanje.

Prvi primer je po končanem šolanju ali za študente po dopolnjenem 26. letu starosti. Drugi primer je če prekinemo dopolnilno zavarovanje pri eni od zdravstvenih zavarovalnic in si takoj ne uredimo novega.

Čakalna doba je varovalo, da ne bi izkoriščali zdravstvenega zavarovanja in ga sklenili samo takrat, ko bi ga potrebovali, pri tem pa koristili visoke stroške zdravstvenih storitev.